Saturday, February 12, 2011

Pertanyaan seorang dangkal mengenai solat

assalamualaikum semua,

paparan ini adalah umtuk iktibar kita semua.kepada mereka yang tidak tahu,semoga ia dapat memberi pengetahuan,bagi mereka yang sedia tahu,semoga ini akan menguatkan lagi pendirian mereka. sebuah soaljawab ringkas mengenai solat. saya telah mengajukan pertanyaan kepada seorang pensyarah yang berkhidmat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau adalah Dr Fauziah Mohd Noor. Sekiranya tuan/puan ada sebarang pertanyaan bolehlah juga mengajukan kepada beliau di fauziahuia@yahoo.com..nampaknya beliau adalah seorang yang sedia membantu.

Soalan,

Assalamualaikum Dr,

Saya ingin bertanya Dr sesuatu perkara. Situasinye seperti berikut:

Seseorang telah lewat sembahyang zohor kerana kesibukan kerja. Mungkin kerana selalu sembahyang pada awal waktu, semasa hendak mengangkat takbir, dia langsung tidak ingat yang dia akan menunaikan solat zohor. Menyangkakan yang dia akan solat asar, maka dia berniat menunaikan sembahyang asar. Semasa berada di rakaat kedua, dia telah sedar dari lamunannya dan mengubah niat kembali kepada solat zohor. Kerana kejahilan yang ada pada dirinya, dia meneruskan sahaja solatnya hingga selesai dengan rasa was-was.

Pertanyaan saya:

1. Adakah solatnya sah dan apakah yang perlu dilakukan olehnya?

terima kasih

Jawapan:

waalaikumsalam
apa khabar razif? dah lama kita bertanya khabar ya. sepatutnya bila kita tersedar kita telah tersalah niat, kita perlu berhenti dan sembahyang semula. bukan meneruskan solat tersebut. So, kalau dah selesai, qadha lah semula. itu saja. tapi kalau kita sedang sembahyang dan kita ragu2 berapa rakaat, contohnya dua atau tiga rakaat..kita kena pilih dua. kalau 3 atau 4, kita kena pilih 3. hukum Islam diasaskan kepada sesuatu yg diyakini. bukan kepada sesuatu yg diragui.jadi bila kita yakin itu waktu zohor, kita kena niat zohor.

wassalam

No comments:

Post a Comment